Zebrapad en Legal Empowerment: Je moet ergens beginnen

Iedereen kent denk ik dat gevoel wel: je staat als voetganger voor een zebrapad te wachten. Je weet dat je voorrang hebt, maar mensen razen je voorbij. Het zou dom zijn om gewoon dat zebrapad op te lopen, zodat je vervolgens in het ziekenhuis kan zeggen: “maar ik had recht op voorrang“. 

Daarnaast kent iedereen wel het volgende gevoel, zeker fietsers in Amsterdam: je bent al laat en hebt haast. Vervolgens zie je bij een zebrapad voetgangers aankomen of wachten. Wat doe je? Fiets je gewoon door? Ook al weet je dat je de verplichting hebt om te stoppen? Of stop je? Met het gevolg dat je te laat komt op je afspraak (althans dat denk je). 

sabrina solch kBfcAZ8mzZs unsplash

Foto: Sabrina Sölch

Het al dan niet stoppen voor een zebrapad wordt, zover ik weet, niet wettelijk afgedwongen. Het wordt dus bijna een morele verplichting om te stoppen. Mijn dag kan goed beginnen als ik bij een druk verkeerspunt met mijn fiets stop voor het zebrapad. Toeristen kijken verbaasd en andere mensen blij. Ik houd rekening met hun recht.  Als voetganger probeer ik vaak een been op het zebrapad te krijgen en de fietser of automobilist een beetje boos aan te kijken (als dat lukt in de snelheid). Ik voel me sterk, want ik weet dat ik recht heb op voorrang. Op dat moment lukt het vaak wel dat fietsers/automobilisten stoppen. Ik loop dan triomfantelijk het zebrapad over.  

Dit gehele schouwspel (en mijn dagelijkse pleziertje) doet zich ook voor in de wat meer belangrijke situaties met het recht. Want als je weet dat je de wet/recht aan jouw kant hebt, sta je sterker. “Wil je baas je ontslaan, maar weet je dat dat niet kan…”, “heb je een geschil met de huurbaas en weet je dat jij het recht aan je zijde hebt”, “kan je bepaalde producten niet ruilen, die wel onder de garantie vallen? Zo ja, maak je sterk en laat weten dat je advies hebt ingewonnen, dat jij het recht aan je zijde hebt. Laat degene maar de volgende stappen nemen of dreig met een dagvaarding. Op deze momenten ben je sterk en voel je je sterk. Of je altijd jouw recht kan afdwingen is een tweede, maar je laat in ieder geval niet iedereen aan je voorbijrazen. Kennis is macht wordt er wel eens gezegd. Met de beginselen van het recht in de Legal Empowerment course gaat MetRechtInvesteren je een beetje van die kennis geven of je kennis laten maken met de organisaties die je sterker kunnen laten staan in de maatschappij. 

Amsterdam, Judith Hoefnagel 3 september 2023

Nieuwsgierig naar een Legal Empowerment course?

Lees meer op de project pagina of neem contact op voor meer informatie.