Over

Mijn naam is Judith Hoefnagel. Ik heb een drive voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Ik heb rechten gestudeerd en ben bevoegd leraar basisonderwijs. Met mijn opgedane kennis en ervaring wil ik graag de wereld van het recht en onderwijs bijeenbrengen met de projecten Legal Empowerment en RechtInDeKlas.
metrechtinvesteren-image11

Recht
Ik heb rechten gestudeerd en heb zowel een master behaald aan de Rijksuniversiteit Groningen als aan de Stellenbosch University in Zuid-Afrika. Als kind begreep ik niet waarom mensen beter of minder waren. De ongelijkheid tussen mensen werd voor mij extra zichtbaar toen ik een jaar in Zuid-Afrika woonde. Ook al zijn we misschien voor de wet gelijk, niet iedereen heeft bijvoorbeeld gelijke kansen om voor zijn/haar rechten op te komen.

Tijdens mijn studie heb ik me vooral geïnteresseerd in de ontstaansgeschiedenis van wetten. Ik ben ook docent rechtsgeschiedenis geweest. Waarom zijn er wetten, wat zijn wetten en is er een verschil tussen wetten en rechtvaardigheid? Uiteindelijk ben ik vijf jaar advocaat geweest bij een groot advocatenkantoor op de Amsterdamse Zuidas en werk ik momenteel als legal counsel voor impact investeerders.

Onderwijs
Ik lees veel, praat graag met mensen uit andere culturen en/of mensen die anders denken dan ik zelf. Daarnaast vind ik het interessant om bepaalde kennis over te brengen en mensen te laten inzien dat ze zelf ook over bepaalde aspecten kunnen nadenken. Ik ben docent geweest op de universiteit en heb altijd veel bijles gegeven aan rechtenstudenten. In 2018 ben ik gestart met omscholing tot basisschooldocent. In 2019 ben ik begonnen als zij-instromer en in 2022 heb ik de PABO afgerond. Ik heb op scholen in Amsterdam Zuidoost en Amsterdam West gewerkt, met name in de midden- en bovenbouw.

Buitenland
Mijn passie voor het reizen heb ik gekregen toen ik in 2008 een jaar in Zuid-Afrika heb gewoond. Andere culturen leren kennen, overweldigende natuur zien en veel met mensen praten over de problematiek in hun maatschappij, dat blijft mij prikkelen. Na 2008 ben ik in vele landen geweest in Afrika, Australië, Azië en Zuid-Amerika en ben ik onder andere drie maanden in het noorden van Ghana geweest. Daar heb ik meegewerkt aan een kinderrechtenproject.

Bij terugkomst ben ik gaan werken als jurist bij de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. Ik heb daarbij meegewerkt aan financieringen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, van onder andere micro-kredietinstellingen en grotere renewable energieprojecten. Tijdens mijn werk heb ik vele projecten bezocht, vele rechtssystemen leren kennen en met vele partijen overeenkomsten onderhandeld.

MetRechtInvesteren
Door bovenstaande ervaringen heb ik leren inzien dat er naast universele rechten (vaak de mensenrechten), wetten ook iets cultureels zijn en een bepaald tijdsbeeld aangeven. Door dit besef hoop ik dat we gaan inzien dat we voor onze rechten kunnen opkomen en dat bepaalde wetten niet meer passen in het huidige tijdsbeeld. Ook zijn sommige verplichtingen noodzakelijk voor een veilige en gelijke maatschappij waarin ieder individu ertoe doet.

Natuurlijk kan ik mijn wensen niet alleen realiseren en ben ik me ervan bewust dat we nog zoveel meer kunnen en moeten doen. Ook met name aan de toegankelijkheid van de rechtbank, de kosten en lange wachttijden voor rechtszaken, het vertrouwen in de rechter en de overheid, de bezuiniging van de sociale juridische dienstverlening en de bezuiniging van de sociale advocatuur.

Ik vind het interessant en zinvol om samen te praten, samen te werken en te kijken hoe we samen meer access to justice en legal empowerment kunnen bewerkstelligen. Ook denk ik graag mee hoe we het vak “recht” kunnen inbouwen op de basis- en middelbare scholen. 

MetRechtInvesteren

metrechtinvesteren-icon